Jacoba van Egmond

“Ik probeer van jongs af aan al antwoorden te vinden, betekenis te geven aan wat ik zie, ervaar en voel.”

Mijn levensverhaal

Ik groei op als een na jongste in een gezin met vijf kinderen. Mijn vader heeft als plattelandsdokter een drukke huisartsenpraktijk, mijn moeder runt het gezin. Ik ben een dromer, verbonden met de wereld om mij heen en sterk aanvoelend wat er zoal speelt in ons gezin. Ik probeer van jongs af aan antwoorden te vinden en betekenis te geven aan wat ik zie, ervaar en voel.

Mijn onderzoekende en nieuwsgierige geest helpt mij wanneer ik op 21-jarige leeftijd, gedreven door de liefde en avontuur, in Afrika (Rwanda), ‘in the middle of nowhere’ een gezondheidspost opzet. Ik ontmoet mensen die volstrekt anders denken, voelen en gebeurtenissen op een andere manier interpreteren dan ik gewend ben. 

Het zet mijn kijk op veel zaken in het leven op zijn kop. Ik ontdek dat wie je bent en hoe je jezelf ervaart vooral te maken heeft met waar je vandaan komt; de normen en waarden die je van huis uit meekrijgt, de cultuur waarin je opgroeit en je levensomstandigheden. 

Een groot verlies in mijn leven leert mij vervolgens wat het betekent om los te moeten laten. Het maakt me sterk bewust van wat ik belangrijk vind in het leven. Ik ben in staat het verlies, de rouw en het verdriet te verweven met mijn ‘zijn’. Ik kijk opnieuw anders naar het leven. Een paar jaar later volgt een nieuwe uitdaging: we vertrekken met ons gezin opnieuw naar Afrika, dit keer naar Kenia. Mijn ervaringen met andere achtergronden en culturen verdiepen zich verder. 

Ervaring inzetten

Na terugkeer in Nederland besluit ik te gaan doen wat ik leuk vind, waar ik goed in ben en wat bij mij past: het begeleiden van mensen bij hun ontwikkelvragen. Zo kan ik mijn (levens)ervaring inzetten voor anderen. Het beroep van coach is dan nog jong en ik heb duidelijke ideeën over wat coachen is en over hoe je het vak het beste kunt leren. Naast een inmiddels bloeiende coachpraktijk zet ik mijn ideeën over het vak van coaching ook breder in en ontwikkel ik, samen met vijf collega’s, de beroepsopleiding tot coach voor de Alba-academie. 

Het ongekende vermogen van mensen om te groeien en te ontwikkelen fascineert mij nog steeds elke dag. De complexiteit, maar ook de flexibiliteit van de menselijke psyche houden mij onverminderd bezig. Ik ontwikkel mij daarom voortdurend op het gebied van kennis van de menselijk geest, de menselijke natuur, de wetenschap en non-dualiteit. 

Ik ervaar het leven onophoudelijk als een mysterie, een boeiende reis, die voor mij door de jaren heen steeds lichter is geworden.